Faktura do zahraničí v EU i mimo EU
Jak vystavit fakturu do zahraničí jako plátce i neplátce DPH. Faktura do EU s reverse charge, služby mimo EU, ověření DIČ ve VIES a co napsat na fakturu.
Fakturuješ klientovi ze Slovenska, Německa nebo USA? Postup závisí na třech věcech: jestli je odběratel firma, nebo soukromá osoba, jestli sídlí v EU a jestli dodáváš službu, nebo zboží. Tenhle článek se věnuje nejčastějšímu případu freelancerů, tedy službám pro firmy.
Tři rozhodující otázky
- Jedná klient jako podnikatel? Ověř jeho postavení a provozovnu, které službu poskytuješ; samotné chybějící DIČ z něj ještě nedělá spotřebitele.
- Sídlí v EU, nebo mimo ni? Uvnitř EU se podává souhrnné hlášení, mimo EU ne.
- Je to služba, nebo zboží? U zboží rozhoduje, kam fyzicky putuje, a potřebuješ doklad o přepravě.
Služba firmě v EU pro plátce DPH
U služby spadající pod základní pravidlo § 9 odst. 1 zákona o DPH je místo plnění u podnikatelského příjemce, případně jeho přijímající provozovny. Českou DPH neúčtuješ a daň zpravidla přizná zákazník. To je reverse charge, česky přenesení daňové povinnosti. Neplatí to pro každou službu: vlastní pravidla mají například služby k nemovitostem nebo vstup na některé akce. Nejprve urči druh plnění.
- Ověř DIČ odběratele v systému VIES Evropské komise. Neplatný výsledek může mít více příčin; vyžádej si vysvětlení a podklady. Není automatickým důkazem, že klient nepodniká.
- Na fakturu napiš své DIČ i DIČ odběratele.
- DPH nevyčísluj a uveď text „daň odvede zákazník“, u zahraničního klienta i anglicky „Reverse charge“.
- Daňový doklad vystav do 15. dne měsíce následujícího po měsíci, kdy jsi službu poskytl.
- Plnění uveď v přiznání k DPH a v souhrnném hlášení, které se podává do 25. dne následujícího měsíce.
Služba firmě v EU pro neplátce
Český neplátce se stává identifikovanou osobou při službě s místem plnění v jiném státě EU podle § 9 odst. 1, pokud tam není osvobozena od daně. Povinnost může vzniknout už přijetím zálohy na dostatečně určitě známou službu, tedy před jejím dodáním. Přihláška k registraci se podává do 15 dnů od vzniku tohoto postavení. Za příslušné měsíce se podává souhrnné hlášení.
Plátcem DPH se tím nestáváš. Českým klientům dál fakturuješ bez DPH a na faktuře do EU uvedeš své DIČ, DIČ odběratele a poznámku, že daň odvede zákazník. Víc o limitech pro plátce v článku Kdy se OSVČ musí stát plátcem DPH.
Služba firmě mimo EU
U podnikatelského zákazníka v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku a služby podle základního pravidla § 9 odst. 1 je místo plnění mimo Česko. Fakturuješ bez české DPH; jen toto poskytnutí služby nezakládá neplátci postavení identifikované osoby ani souhrnné hlášení. Plátce plnění vykáže v přiznání. Prověř také případné místní povinnosti a výjimky pro danou službu.
Když je zákazník soukromá osoba
U skutečného spotřebitele se nepoužije základní pravidlo pro B2B služby. Často se uplatní česká DPH, ale existují výjimky, například elektronicky poskytované služby nebo některé virtuální akce. Společný limit 10 000 eur pro vybrané elektronické služby a prodej zboží na dálku v EU má další podmínky. OSS je možnost zjednodušeného odvodu, nikoli automatická povinnost použít právě tento režim. Individuální živá výuka nemusí být elektronickou službou. Konkrétní plnění a případný režim pro malé podniky ověř s účetní.
Zboží do zahraničí
U dodání zboží do jiného členského státu může plátce použít osvobození podle § 64, pokud splní všechny podmínky, včetně postavení odběratele, přepravy a vykázání. Samotné zahraniční DIČ nestačí. Vývoz mimo EU má vlastní podmínky a důkazy podle § 66. Nezaměňuj dodání zboží se službou v reverse charge.
V jaké měně a jazyce
Měnu si sjednej s klientem. Pokud na daňovém dokladu vyčísluješ českou DPH, musí být daň v české měně; kurz vyber podle použitelných účetních a daňových pravidel. U služby mimo tuzemské místo plnění českou daň nevypočítáváš jen proto, že vystavuješ v eurech. Více v článcích faktura v eurech a faktura v angličtině.
Co napsat na fakturu do EU
Časté otázky
Účtuju DPH na faktuře slovenské firmě?
U služby podle základního pravidla § 9 odst. 1 pro podnikatelského příjemce na Slovensku zpravidla neúčtuješ českou DPH a daň odvede zákazník. Ověř DIČ, postavení příjemce, provozovnu a druh služby. Zboží a služby s výjimkou mají jiná pravidla.
Jak ověřím DIČ zahraničního odběratele?
V systému VIES na webu Evropské komise. Stačí zadat stát a DIČ a hned vidíš, jestli je registrace platná. Výsledek si ulož jako doklad.
Stanu se plátcem DPH, když fakturuju do EU?
Samotná B2B služba podle § 9 odst. 1 do jiného státu EU obvykle zakládá identifikovanou osobu, nikoli plátcovství. To může nastat už z dostatečně určité přijaté zálohy. Přihláška má lhůtu 15 dnů; tuzemská plnění dál řešíš jako neplátce.
Jak fakturovat klientovi z USA?
U služby podle základního B2B pravidla je místo plnění u příjemce mimo Česko a českou DPH neúčtuješ. Souhrnné hlášení se nepodává, plátce plnění vykáže v přiznání. U výjimek a místních povinností záleží na konkrétní službě.
Musí být faktura do zahraničí v angličtině?
Nemusí, ale klientovi to usnadní práci. Nejpraktičtější je dvojjazyčná faktura. Finanční úřad si u cizojazyčného dokladu může vyžádat překlad.
Zdroje a předpisy k tématu
- Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty§ 6i a § 97: identifikovaná osoba. § 9 a násl.: místo plnění služeb a výjimky. § 28–29: doklady. § 64 a § 66: dodání zboží do EU a vývoz. § 102: souhrnné hlášení.
- Evropská komise: přeshraniční DPHRozlišuje služby a zboží, podnikatele a spotřebitele, země EU a třetí země; upozorňuje na výjimky z obecných pravidel.Porovnáno se zdrojem .
- Finanční správa: změny DPH od 1. ledna 2025Oddíl 4 (strany 3–4): vznik identifikované osoby také z dostatečně určité zálohy na službu do jiného členského státu; souhrnné hlášení.Porovnáno se zdrojem .
- Portál veřejné správy: registrace k DPHPřihláška k registraci identifikované osoby do 15 dnů ode dne vzniku tohoto postavení.Porovnáno se zdrojem .
- Evropská komise: ověření DIČ v systému VIESVýznam platného a neplatného výsledku, ověření u národních úřadů a uchování výsledku kontroly.Porovnáno se zdrojem .
U předpisů zvol znění účinné pro tvoje plnění. Datum u zdroje označuje porovnání uvedených údajů, nikoli odborný daňový nebo právní posudek. Ceníky a další údaje se mohou změnit.
Článek je obecný přehled a nenahrazuje daňové ani právní poradenství. Předpisy se mění, ve své konkrétní situaci si informace ověř na webu Finanční správy nebo u účetní či daňového poradce.